از من بپرس

از من بپرس نام نرم افزاري است که قدم آن را تهيه کرده است. اين نرم‌افزار بر پايه‌ي روش لايتنر  به شما کمک مي کند تا واژه‌هاي بيگانه را به ياد بسپريد.  محقق و روان‌شناس معروف آلماني سباستين لايتنر در سال 1970 روش معروف خود را پيشنهاد داد. او يافته‌هاي پيشين روان‌شناس هم وطن خود هرمان ابينگهاوس را پايه‌ي روش خود قرار داد. ابينگهاوس در سال 1885 با آزمايش‌هايي پي برد که حافظه و بازيابي اطلاعات از آن طبيعتي نمايي دارد. او توانست اين طبيعت نمايي را با چنين دستوري بيان کند:

Math Formula

که در آن Math Formula ماندگاري در حافظه Math Formulaقدرت حافظه که بستگي به افراد دارد و بالاخره Math Formula زمان است. چنان که از رفتار اين تابع نمايي بر مي‌آيد مطابق نمودار (منحني قرمز رنگ) با‌ گذشت زمان، ماندگاري در حافظه کم‌تر و کم‌تر مي شود.

 

 

خوش بختانه يکي ديگر از نتيجه‌هايي که ابينگهاوس به آن‌ها دست يافت اين بود که اين منحني را مي توان با ترفندهايي تغيير داد و انحنا و شيب آن را کم کرد تا بازيابي اطلاعات از حافظه درست‌تر انجام پذيرد. (منحني‌هاي سبز رنگ) او تاثير مستقيم دو عامل را اثبات کرد. يکي کمک گرفتن از تکرار به شيوه‌ي فعال و ديگري استفاده از ترفند بازمعرفي. (مثل نشانه گذاري،‌شبيه آن که حروف اول آثار نظامي را به صورت يک کلمه به خاطر بسپاريم.)
لايتنر روي ترفند اول يعني تکرار فعال کار کرد و شيوه‌اي منظم و هوشمند را طراحي کرد. او در طراحي خود از ترفند پاداش دهي نيز استفاده کرد. يعني در صورت تکرار موفق يک مورد،‌ وضعيت آن مورد را ترفيع داد تا با اين ترفيع احساس دريافت پاداش دست دهد. تکرار فعال يعني نوعي تکرار که دقيقا مشاهده ي يک واژه و معني آن نباشد. مثل وقتي که آن را در غالب پرسشي نو طرح کنند يا تغييراتي در نحوه‌ي برخورد ايجاد کنند.
خلاصه‌ي روشي که لايتنر ابداع کرد:
واژه‌ها را در فاصله‌هاي يک، دو، چهار، هشت، شانزده و سي و دو روز بايد مطالعه شوند. يعني ابتدا شماري از کل واژه‌ها را انتخاب کنيم، مثلاً ده تا. سپس آن‌ها را بخوانيم و به ياد بسپريم. فردا دوباره همان واژه‌ها را مرور کنيم. هر واژه را که به ياد نداشتيم، به فهرست واژه هاي تازه که قرار است آن‌ها را نيز به خاطر بسپاريم اضافه کنيم. و اگر واژه اي را درست به ياد داشتيم، آن را به فهرستي اضافه کنيم تا  روز بعد آن‌ها را مرور کنيم. همين جا موضوع پاداش به چشم مي‌خورد. واژه‌اي را که ياد گرفته ايم بايد به فهرست بعدي بفرستيم و واژه‌اي را نمي‌دانستيم بايد با آن رفتاري مثل واژه‌هاي نو داشته باشتيم. گاهي به جاي اين فهرست واژه‌ها،‌ جعبه هايي مي‌سازند و روي هر کدام شماره هاي صفر تا پنج را مي‌نويسند. در اين صورت واژه‌ها در ابتدا همه در جعبه ي صفر هستند. اما بعد از هر موفقيت در يادآوري معني آن‌ها به يک جعبه با شماره‌ي بالا تر منتقل خواهند شد. روز دوم بايد ده واژه از واژه هاي نو را مرور کرد و نيز واژه‌هايي را که از روز پيش به جعبه ي دوم رفته‌اند. روز دوم هم شبيه روز اول، هر واژه را که به ياد داشتيم، به جعبه ي بالا تر و هر واژه اي را که به ياد نداشتيم به جعبه ي صفر مي‌فرستيم.


آن‌قدر اين روند را تکرار مي کنيم تا بالاخره پس از چند ماه،‌ همه ي واژه‌ها از جعبه‌ي پنجم هم با موفقيت بيرون بروند و به اصطلاح به حافظه ي دائم سپرده شوند. تنها مشکل در اجراي اين روش يادداشت کردن روز ورود واژه به جعبه است. زيرا ارتقاء از يک جعبه به جعبه ي بالا تر بستگي به شماره ي جعبه دارد. مثلاً واژه اي که به جعبه سوم وارد مي شود، پس از هشت روز بايد دوباره پرسيده شود و اگر درست آن را به خاطر داشتيم بايد به جعبه ي چهارم منتقل شود. همين طور براي خروج موفقيت آميز از جعبه ي چهارم و ورود به جعبه ي پنجم،‌ بايد شانزده روز پس از ورود واژه به جعبه ي چهارم آن را دوباره تکرار کرد. اين نوشتن و نگهداري تاريخ‌ها و پيدا کردن واژه‌هاي هر جعبه که مثلاً امروز بايد تکرار شوند، کاري است که نرم‌افزار به‌تر و راحت‌تر آن را انجام مي‌دهد.


امکانات نرم‌افزار از من بپرس

  • امکان پاسخگويي تنها با شنيدن صدا.
  • امکان گوش کردن به مثالي از هر واژه پس از پاسخگويي
  • امکان فرستادن ريز گزارش عمل‌کرد دانش‌آموز به مدرسه (زمان پاسخگويي، به مثال گوش داده شده يا نه، متن ديده شده يا تنها با شنيدن پايخ داده شده، ...)
  • امکان مشاهده‌ي گزارش عمل‌کرد دانش اموزان توسط دبير و مشاور پايه و …
  • امکان تنظيم بانک‌هاي ويژه براي مدرسه‌هايي که برنامه اي خاص براي درس زبان دارند.
  • امکان تنظيم رابط کاربري

براي آشنايي بيش‌تر با نرم‌افزار و ديدن تضويرهايي از آن مي‌توانيد به راهنماي کاربري آن رجوع کنيد.